Kosttilskudd - trenger vi egentlig det?

Kostholdsråd !

SPIS LITT RÅ GRØNNSAKER HVER DAG!

Grønnsaker og frukt inneholder viktige enzymer som støtter fordøyelsen. Ved varmebehandling forsvinner disse viktige enzymene. Vi anbefaler derfor at du spiser litt rå frukt og grønnsaker hver dag.

Sliter du med ubalanse eller betennelse i tarmen (Chrons/Ulcer's kolitt) kan rå grønnsaker irritere. Endel rå grønnsaker inneholder uløselig fiber som vil trekke ut vann i tarmen og forverre diaré, og vil derfor tolereres best kokt.

Det finnes imidlertid flere eksempler på deilige frukt og grønnsaker som selv en sensitiv tarm vil kunne akseptere i rå tilstand. Disse inneholder såkalt vannløselig fiber(prebiotika). Dette fibret absorberer vann i tarmen og sørger for en langsom tarmpassasje, og næringsstoffene tas bedre opp.

Her er noen eksempler på frukt og grønt som har et høyt innhold av både enzymer, viktige essensielle næringsstoffer og vannløselig fiber:

- Avokado er en svært god kilde til en-umettet fett, løselig fiber, B, E og K vitamin.  

- Papaya inneholder enzymer (papain og cymopapain) som hjelper kroppen med å fordøye protein som er vesentlig for en med kronisk tarmbetennelse. Den er svært rik på løselig fiber, C og A vitamin, og mineralene: kalium, kalsium, magnesium, fosfor og jern.

- Mango og banan: Proppfulle av antioksidanter, vitaminer, mineraler og løselig fiber.

- Prøv en puré av gresskar, squash, gulrot og pastinakk. Eller puré av kikerter.  Kikerter er svært rike på løselig fiber, folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan, som er essensielle næringsstoffer. De har også et høyt innhold av protein.

Kikerter er betydelig kolesterolsenkende og forebygger derfor, sammen med det høye folat innholdet, hjertesykdom. Om kikerter i tillegg kombineres med kurkumin og hvitløk, oppnås enda bedre effekt.